Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een half jaar oud
Blog
Sneeuw
Sneeuw hoeft zeker niet belemmerend te zijn om je hardloopschoenen aan te trekken. Het is prima mogelijk om in de sneeuw en kou een rondje hard te lopen. Sterker het kan zelfs prachtig zijn en een hele mooie en andere beleving. Wel is het goed om met een aantal zaken rekening te houden.
  • Kleding: Voordat je naar buiten gaat is het slim om goed te bedenken welke kleding je aantrekt. Werk daarbij in laagjes zodat je altijd iets kunt uittrekken als het toch te warm is. Start met een thermo en werk zo verder tot aan je jasje. Vergeet ook niet je muts, hoofdband en handschoenen aan te trekken.
  • Verse sneeuw: Als je gaat hardlopen is het slim om door verse sneeuw te lopen. Dit is namelijk het minst glad. Nadeel kan wel zijn dat je schoenen en voeten wat nat en koud worden. Maar een beetje hardloper draait daar zijn handen niet voor om. Stukken waar de sneeuw al is platgetrapt zijn vaak gladder. Tevens is het uiteraard belangrijk dat je ietsje voorzichtiger bent.
  • Alert: Blijf alert op je looptechniek. Uiteraard zal je wat meer lichaamsspanning ervaren wat overigens niet direct slecht hoeft te zijn. Misschien zorgt het er juist wel voor dat je niet te doorgezakt loopt. Probeer te voorkomen dat je niet te verkrampt loopt. Blijf goed om je heen kijken en geniet van alles wat je ziet.
  • Route: Bepaal voordat je gaat hardlopen even een route. Zo zorg je ervoor dat je voordat je gaat lopen de route al eens door je hoofd hebt laten gaan en eventuele lastige stukjes al hebt herkend voordat je er bent geweest. Want eventuele stoepjes, kuilen in de weg etc. zijn niet meer zo goed zichtbaar door de sneeuw.
  • Thuisfront: Ook is het slim om je route even te delen met het thuisfront. Mocht het niet gaan dan kan je jezelf altijd laten ophalen. Zeker als je op de helft van je hardlooprondje bent, koud en wat bezweet, dan is het fijn om niet het hele stuk weer naar huis te lopen.
  • Looptechniek: Vaak gaat dit automatisch maar het kan fijn zijn om je pasfrequentie wat te verhogen en kleinere pasjes te maken. Zo zorg je ervoor dat je meer controle blijft houden over je lichaam en de kans op uitglijden verkleint.
  • Trailrunschoenen: Als je trailrunschoenen hebt draag deze dan! Trailrunschoenen hebben wat minder demping en lopen misschien wat minder comfortabel op de weg maar in de sneeuw bieden ze wel veel meer grip en is de kans op een glijpartij een stuk kleiner.
  • Val op: Zeker als het nog sneeuwt is het verstandig om ervoor te zorgen dat je goed opvalt. Draag opvallende kleuren en verlichting! Overige weggebruikers hebben ook minder zicht door de sneeuw waardoor jij minder opvalt. Blijf dus alert op je omgeving en stap de berm in als je het idee hebt dat je niet gezien wordt.
  • Duurloop: Het is niet slim om op een heel hoog tempo door de sneeuw te lopen. Hoe sneller je loopt hoe meer druk er ontstaat tussen je schoenzool en de ondergrond. Hoe meer kans er is dat je uitglijdt. Kies dus voor een rondje hardlopen op een lager tempo en probeer te landen op je hele voet. Dus niet te veel (of helemaal niet) afzetten met je voorvoet. Bewust hardlopen of pose running geven hiervoor een fijne techniek die hardlopen in de sneeuw een stuk eenvoudiger maakt. Check hiervoor YouTube eens.
Wij hopen dat je met bovenstaande tips nog meer kunt genieten van de prachtige witte wereld. Je beleeft je vaste hardlooprondje op een geheel andere manier. Start je rondje overigens eens een keer heel vroeg als de zon net omkomt. De combinatie van de opkomende zon met een witte wereld kan betoverend zijn. Geniet hier bewust van!
En mocht de zon niet schijnen maar er een harde wind staan en de sneeuw in je gezicht slaan. Weet dan dat juist met deze wind je vleugels sterker worden!!
Ga terug