Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Sneller hardlopen als je afvalt
Allereerst vinden wij het belangrijk om je te vertellen dat dit blog bericht niet is bedoeld voor mensen die ondergewicht hebben of tegen de ondergrens van een normaal BMI hangen. Als je merkt dat jouw lichaamsgewicht een te grote rol speelt in jouw leven blijf daar dan niet te lang mee worstelen maar zoek professionele hulp via je huisarts en/of bekijk de website van bijvoorbeeld Human Concern om je hier verder in te verdiepen.
Dit bericht is bedoeld voor de 50% van de Nederlanders die kampen met overgewicht en die misschien al hardlopen of willen gaan hardlopen. Kan je het bijna niet geloven dat 50% van de Nederlanders kampt met overgewicht? Check dan deze bron even.
Persoonlijke records verbreken
Kamp je met overgewicht en wil je jouw persoonlijke records verbreken dan is het interessant om je overgewicht aan te pakken. Weet je niet of je overgewicht hebt dan kan je dat eenvoudig checken met de calculator op de homepage van VOEDZ!
Eigenlijk is het heel erg eenvoudig om te begrijpen waarom je sneller kunt hardlopen als je het overgewicht aanpakt. Je menselijke motor heeft in principe een vast vermogen. Jouw gewicht heeft invloed op dit vermogen.
We maken even een simpele vergelijking met een auto. Elke auto heeft een vaste motor (het hart). De auto gebruikt benzine (energie) om te rijden. Afhankelijk van de snelheid, de afstand, de weersomstandigheden en het gewicht, verbruikt de auto een bepaalde hoeveelheid energie en kan de motor een bepaald vermogen leveren. Hoe lichter de auto is hoe sneller de auto kan rijden en hoe minder energie het kost.
Deze eenvoudig vergelijking legt een verband met ons lichaam. We hebben allemaal een vaste motor, die we links of rechts wellicht nog wat kunnen finetunen. Op de weersomstandigheden hebben we weinig invloed (bv. tegenwind, wind mee) maar ons gewicht kunnen we eenvoudig verlagen waardoor we met minder gewicht een bepaalde snelheid of afstand kunnen lopen. Als we dat doen met minder gewicht verbruiken we minder energie waardoor we een bepaald tempo langer kunnen volhouden of langer kunnen blijven lopen op een hoger tempo. Je gaat hardlopen met minder weerstand.
Berekeningen laten zelfs zien dat 1% minder gewicht bijna 1% snelheidswinst oplevert.
Je verbruikt minder energie door je lagere gewicht als je bent afgevallen terwijl het vermogen van je spieren en je hart-longsysteem niet is veranderd.
Gewicht is naast je uithoudingsvermogen en aanleg voor hardlopen de belangrijkste bepalende factor voor je hardloopprestaties op de lange afstand.
Check deze link om te berekenen wat de invloed is van jouw gewicht op jouw prestaties.
Ga terug