Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een maand
Blog
Squat challenge
Jouw lidmaatschap bij onze club maken wij steeds waardevoller. Door steeds meer te bieden naast onze trainingen. Daarom starten wij na de plank challenge direct met een squat challenge. Want dat krachttraining belangrijk voor ons is dat weten wij wel. Maar samen starten met krachtoefeningen maakt het wel makkelijker. Samen ben je altijd sterker.

Waarom een squat challenge?

Squaten is misschien wel een van de belangrijkste oefeningen die je kunt doen. Bij een goed uitgevoerde squat train je, naast je bilspieren, hamstrings, bovenbeenspieren en kuiten ook je rug- en buikspieren. Oftewel een perfecte oefening voor hardlopers. Het is hierbij wel erg belangrijk om de squat technisch goed uit te voeren.

Warming-up

Bij alle trainingen die je doet is het belangrijk dat je spieren zijn opgewarmd. Het uitvoeren van een lichte warming-up voordat je begint met het squaten is dus een must.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan wat losmaakoefeningen of loop een paar keer de trap op en af voordat je start met het squaten.

De techniek.

  • Plaats je voeten iets breder dan schouderbreedte waarbij je tenen licht naar buiten mogen wijzen.
  • Zorg ervoor dat je je rug recht blijft en ga rechtop staan waarbij je knieën licht gebogen zijn. Kantel je bekken zodat je een licht holle rug krijgt.
  • Zak langzaam door je knieën. Je bepaalt zelf hoe diep je doorzakt. Doe dit in ieder geval tot een hoek van 90 graden.
  • Blijf recht vooruitkijken en zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen komen. Je knieën wijzen rechtdoor of naar buiten. Let hier goed op bij het uitvoeren van een squat.
  • Kom vervolgens terug omhoog naar de beginpositie.
Het is belangrijk dat je inademt als je naar beneden gaat. Als je omhoog komt adem je weer uit. Dit zorgt voor het aanspannen van je buikspieren en verbetert je stabiliteit tijdens de oefening. Het is fijn om balans te houden door je armen recht voor je te houden.
De squat is een functionele oefening waarbij je meerdere spiergroepen aan moet spreken om de oefening te kunnen uitvoeren (compound oefening). Daarbij is een squat een oefening die je gedurende de dag regelmatig tegenkomt als je bijvoorbeeld iets moet pakken van de grond.
Met een goed uitgevoerde squat verbeter je jouw coördinatie en zal je core-stabiliteit verbeteren. Je algehele prestatievermogen tijdens het hardlopen zal hiermee ook verbeteren. Je wordt sterker en explosiever! En hoe sterker je bent hoe minder kans je hebt op blessures. Je belastbaarheid gaat omhoog.
Wij gaan er vanuit dat jij ook weer mee gaat doen met deze squat challenge. Je kunt de challenge weer downloaden in jouw eigen omgeving op onze website. Log eenvoudig in en scrol helemaal naar beneden waar je al onze downloads zal vinden.
Samen sterker!
Ga terug