Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een half jaar oud
Blog
Stink jij na het hardlopen wel eens naar ammoniak?
Soms komen hardlopers met de vraag waarom je na het hardlopen naar ammoniak stinkt. Dat leggen wij graag aan je uit zodat je dit kunt voorkomen. Fijn voor jou en fijn voor de lopers om je heen ;) !

Een eenvoudige uitleg die wat inzicht geeft.

Tijdens inspanning produceren spieren een beetje ammoniak. Dit is een verbinding van stikstof en waterstof en komt vrij als bijproduct van eiwit vertering.
Wanneer jouw lichaam tijdens inspanning onvoldoende kan beschikken over koolhydraten zal er gezocht moeten worden naar een andere manier om aan energie te komen. Dan zullen er naast vetten nog meer eiwitten worden verbrand waardoor de ammoniakproductie verder zal toenemen.
Eiwitten zijn veelal te vinden in jouw spieren. Soms zal er wel eens gesproken worden het opeten van je eigen spieren. Kort door de bocht breek je jouw spieren af om energie te kunnen leveren om jezelf te kunnen blijven inspannen.
Het gebruik van eiwitten als energieleverancier kan je voorkomen door voldoende koolhydraten te consumeren (ongeveer 8 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht) waardoor je koolhydraatvoorraden optimaal zijn en het voor je lichaam niet nodig is om veel eiwitten te gebruiken tijdens een training.
Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij een koolhydraatarm dieet in combinatie met langere duurlopen.
Het kan ook voorkomen dat de ammoniakgeur een medisch oorzaak heeft. Bijvoorbeeld als je lever niet goed functioneert. Als je weet dat je voldoende koolhydraten eet maar toch last hebt van die nare ammoniakgeur na een training raadpleeg dan altijd een arts.
Ga terug