Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een maand oud
Blog
Virussen en hardlopen
We zijn ons meer dan ooit bewust over wat virussen kunnen veroorzaken. We weten dat ons immuunsysteem hier een hele belangrijke rol in speelt. Maar wat is het effect van hardlopen en trainen op ons immuunsysteem en wat kan jij doen om jouw immuunsysteem te versterken.
Ons immuunsysteem beschermt ons o.a. tegen virussen zoals COVID-19 (het Corona virus). Het immuunsysteem zal als eerste reageren door een ongewenst virus direct naar buiten te werken door bijvoorbeeld te hoesten, niezen of over te geven. Lukt dat niet dan zijn jouw witte bloedcellen aan de beurt om het gevecht met het virus aan te gaan.
Na het sporten en dan met name intensief sporten is jouw immuunsysteem kwetsbaarder. Jij bent daardoor na een intensieve inspanning, bijvoorbeeld na een wedstrijd of intensieve training, makkelijker te besmetten omdat je weerstand tijdelijk verlaagd is.
Het is dan verstandig om extra goed te denken aan het afstand houden van een andere atleet. Dat is bij een wedstrijd eigenlijk niet te doen waardoor de kans groter is dat je een virus oploopt. Gevolg kan dan bijvoorbeeld zijn dat je verkouden zal worden of ergens in je lichaam een ontsteking oploopt. Vaak onschuldig en snel weer over als je verder gezond bent.
Virussen zitten, zoals we inmiddels weten, in kleine speekseldruppeltjes die via de lucht worden verspreid. Bij een snelle en diepe ademhaling, hoesten, niezen etc. zal er een wolk aan mogelijke virussen worden verspreid. Maar ook bij het geven van een hand kan het virus worden overgedragen.
Je kunt jouw immuunsysteem versterken door voldoende slaap maar ook door voldoende vitamine D, zink, quercetine en probiotica binnen te krijgen via voeding of voedingssupplementen.
Als je toch ziek bent geworden dan is je lichaam volop bezig om het virus te bestrijden en daarvoor heeft jouw lichaam veel energie nodig. Trainen is ook zeker niet verstandig om dan te gaan doen. Slapen, rusten gezonde voeding en misschien voedingssupplementen helpen jou dan om sneller te herstellen.
Als je jezelf niet helemaal lekker voelt en merkt dat je lichaam bezig is met het bestrijden van een virus maar je hebt geen koorts dan is een rustige korte training of wandeling wellicht prima te doen en om je afweersysteem te helpen.
Bouw na en periode van ziek zijn je trainingsomvang weer rustig uit.
Ga terug