Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Wat is conditie?
Hoe is het met jouw conditie? Mijn conditie is super goed! Conditie is een woord wat we regelmatig gebruiken om bijvoorbeeld aan te geven of je jezelf fit voelt. Maar wat is conditie nu eigenlijk en wat kan je doen om je conditie te verbeteren.
Conditie (voorwaarde, toestand) bestaat uit 5 motorische basisvaardigheden welke allen getraind zouden moeten worden om jouw fysieke prestatievermogen te verbeteren. Dit zijn Coördinatie (techniek), Lenigheid, Uithoudingsvermogen, Kracht en Snelheid (CLUKS).
Door trainingen te doen, waarin deze 5 motorische basisvaardigheden worden beoefend, gaat je fysieke en mentale prestatievermogen vooruit.
Het trainingsdoel bepaald waar je het accent gaat leggen. Een turner heeft een ander doel dan een marathonloper. Hier ontstaan dus verschillen. Een bodybuilder zal meer tijd besteden aan kracht en een marathonloper meer aan uithoudingsvermogen. Maar beide atleten zullen alle 5 de motorische basisvaardigheden nodig hebben om hun prestatievermogen te verbeteren.

Coordinatie (techniek)

Een goede coördinatie en techniek zorgen ervoor dat je o.a. blessures voorkomt en je jezelf vrijer voelt in de bewegingen die je maakt. Je hebt jezelf meer onder controle. Bij coördinatie praten we over de samenwerking tussen het centraal zenuwstelsel en jouw spieren. Deze samenwerking vindt plaats bij alle bewegingen die je maakt.
De basis leggen we in onze jeugd. Door al op jonge leeftijd veel te oefenen en te trainen zal je coördinatie sterk verbeteren. Naar ons idee betekent dat, buiten spelen, bomen klimmen, hutten bouwen, skateboarden, freerunning, etc. Oftewel veelzijdige bewegingsscholing en bewegingsvormen aanbieden aan kinderen en jongvolwassenen.
Hier ontstaat natuurlijk al een probleem door al dat vele zitten wat we doen. Hoe ouder we worden hoe meer we zitten en wat je niet gebruikt verlies je. Lijkt ons duidelijk wat er zou moeten veranderen, toch?
Maar door te oefenen kan jij jouw coördinatie en techniek sterk verbeteren.

Oefeningen kunnen bestaan uit:

  • Ruimtelijke oriëntatie vermogen, hoe beweegt jouw lichaam in tijd en ruimte ten opzichte van materialen.
  • Reactievermogen, snel en doelmatig bewegingen uit kunnen voeren op basis van geluid, zicht en/of gevoel.
  • Ritmisch vermogen, het vermogen om het lichaam in een bepaald, doelmatig ritme te laten bewegen t.o.v. een van buitenaf bepaalde impuls.
  • Balanceervermogen, bewegen waarbij jouw lichaam in balans blijft.
  • Koppelingsvermogen, afzonderlijke bewegingen vloeiend in elkaar over laten lopen.
  • Schakelvermogen, bij het veranderen van een situatie de beweging aan kunnen passen.
  • Kinesthetisch differentiatievermogen, het vermogen om via gevoel in spieren en gewrichten het lichaam in te laten spelen op externe factoren.
  • Motorisch differentiatie vermogen, kleine subtiele bewegingen afstemmen op afzonderlijke bewegingsfasen om een zo efficiënt mogelijke beweging te maken.

Lenigheid.

Lenigheid is het vermogen om bewegingen met grote bewegingsvrijheid uit te voeren.
Lenigheid bestaat uit:
  • Algemene lenigheidis de beweeglijkheid in de belangrijkste gewrichtssystemen zoals de wervelkolom, schouder – en heupgewricht.
  • Specifieke lenigheid, heeft betrekking op de beweeglijkheid in een bepaald gewricht welke funtioneel is voor een bepaalde sport.
  • Actieve lenigheid, is de grootst mogelijke bewegingsuitslag in een gewricht, die een sporter onder invloed van uitwendige krachten bereiken kan in een beweging (actief).
  • Passieve lenigheid, is de grootst mogelijke bewegingsuitslag in een gewricht, die een sporter onder invloed van uitwendige krachten bereiken kan in stilstand (passief).
Bij een optimale lenigheid zal de beweeglijkheid op elk niveau toenemen. Lenigheid is geen vast bezit. Het vergroten van jouw lenigheid/beweeglijkheid moet onderdeel zijn van jouw dagelijkse/patronen. Gebeurt dit niet, dan zal dit verminderen waarbij tevens de bewegingsvaardigheid zal afnemen.

Uithoudingsvermogen.

Komt altijd voor snelheid. Uithoudingsvermogen spreekt voor zich en geeft aan hoe lang je een bepaalde beweging achter elkaar kunt maken. Het is een zeer belangrijk onderdeel en goed te trainen.
Eerst zorgen voor een goed basisuithoudingsvermogen voordat je overgaat naar snellere en intensievere hardloop trainingen. Voorkom, te snel, te veel in een te korte tijd. Denk niet in een te korte periode van trainen, denk in jaren. Wat wil je dat hardlopen jou gaat brengen?
Uithoudingsvermogen is het vermogen om weerstand te kunnen bieden tegen langdurige, aanhoudende belasting.

Kracht

Kracht zorgt ervoor dat jij iets in beweging kunt brengen of een bepaalde belasting kunt dragen. Je kunt invloed uitoefenen op een voorwerp, denk hierbij bijv. aan het optillen van een boodschappentas of het trappen van een bal. Maar ook de belasting van een herhalende beweging beter kunt dragen.

Snelheid.

Snelheid in de sport is een complex begrip. Snelheid is het vermogen om motorische acties of een afzonderlijke motorische actie in een minimale tijd te volbrengen. Er worden in de sport verschillende soorten snelheid onderscheden en er zijn tevens verschillende verschijningsvormen van snelheid. Denk aan sprinten, langere afstanden, een werper bij honkbal, de trap tegen een voetbal, de swing bij een golfer, etc.
Zo zie je dat CLUKS nodig is om jouw algehele prestatievermogen te verbeteren. Train je alleen je U of je S of misschien wel alleen je L dan zal jouw fitheid niet direct groter worden. Het is een samenspel van allerlei factoren.
Het is goed om te weten dat veel van deze CLUKS je in het dagelijks leven al automatisch traint. Je tilt boodschappen (kracht, coördinatie), je gaat op de fiets naar je werk (kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie), je werkt in de tuin (kracht, coördinatie), je dans de hele nacht in de discotheek (uithoudingsvermogen).
Maar om echt verschil te maken is het nodig om veel te bewegen. Als een kind de beweging opzoeken en daarnaast trainen. Je leven lang!
BRON: Atletiekunie.nl
Ga terug