Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een maand
Blog
Wat is grondcontacttijd?
Dat hardlopen een technische sport is weten onze atleten van hardloopgroep The Athlete Club in Heerhugowaard al lang.
Daarom besteden wij ook veel aandacht aan onze loopstijl & looptechiek. Want door ons op een aantal punten te richtingen kunnen we onze loopstijl en looptechniek al flink verbeteren.
De verbetering van jouw looptechniek kan er onder andere voor zorgen dat jij de kans op blessures verkleint.
Wat veel hardlopers niet altijd beseffen is dat er veel krachten vrijkomen bij elke stap die je maakt. Zo vangt je lichaam bijvoorbeeld twee tot drie keer je lichaamsgewicht op. Door je tijdens het hardlopen meer te richten op jouw loophouding en looptechniek zal dit veelal resulteren in een verbetering van je loopstijl en zorgen voor een efficiëntere looptechniek.
Door het verbeteren van je looptechniek zal ook jouw grondcontacttijd verbeteren. Maar wat is grondcontacttijd nu en wat kan je ermee?

Grondcontacttijd

De grondcontacttijd is de tijd die jouw voet aan de grond blijft tijdens het hardlopen. Omdat dit meestal kort zal zijn wordt deze tijd aangegeven in milliseconden (ms).
De grondcontacttijd wil je zo kort mogelijk houden. Want hoe langer je aan de grond blijft hoe meer het begint te lijken op stilstaan/afremmen maar je wil juist hardlopen toch? Oftewel nog voordat je voet op de grond is ben je alweer bezig met het optillen van je voet. Een veel gebruikte metafoor in de hardloopwereld of bij hardloopgroepen is “loop op lava” dan wil je namelijk heel snel je voet weer optillen.

Grondcontacttijd verbeteren

Om je grondcontacttijd te verkorten is het belangrijk dat je een sterke romp hebt. Rompstabiliteitsoefeningen zijn dan ook een must om je romp dusdanig sterk te maken zodat je jouw lichaam lang kunt maken en je de borst goed vooruit kan steken. Vervolgens breng je je schouders op een ontspannen manier wat naar achter.
Naast het versterken van je core is het belangrijk om je heup en bilspieren sterker te maken. Deze bepalen namelijk waar je voeten landen. Het is van belang om je voeten te plaatsen onder je lichaamszwaartepunt. Als je je voet namelijk plaatst voor je lichaamszwaartepunt dan rem je jezelf wat af en zal je voet langer aan de grond zijn omdat eerst je hele lichaam eroverheen moet komen voordat je weer kan afzetten. Dit kost uiteraard veel tijd.
Krachtoefeningen die bijdragen aan het verbeteren van je looptechniek zijn squats en lunges (uitvalspassen)
Ook is het belangrijk dat je de spieren in je voet versterkt. Een krachtige voet zorgt voor een goede en sterke afzet. Je voet zal samen met je kuit en achilles werken als een springveer. Oefeningen die zorgen voor een sterke voet zijn, tripplings, skippings, lopen op je tenen, een handdoek oprollen met je tenen, touwtje springen.
Door je een periode op squaten, lunges, touwtjespringen, skippings etc te richten is het mogelijk om je loopstijl te verbeteren. En hierdoor een betere hardloper te worden waarbij je de kans op blessures verkleint.
Maar zoals met alles is het belangrijk dat je dit blijft oefenen. Wat je niet meer gebruikt verlies je. Oftewel consistent en continuïteit zijn key tot het worden van een betere hardloper.
Ga terug