Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Vorige week geplaatst
Blog
Wat zijn mitochondrien?
Mitochondriën, misschien heb je er nog nooit van gehoord maar ook jij hebt deze kleine energiefabriekjes in je lichaam.
Mitochondriën bevinden zich namelijk in jouw spiercellen waar ze hun werk doen. In deze mitochondriën worden namelijk vetten en koolhydraten omgezet in ATP. ATP is de brandstof waarop jouw spieren hun werk kunnen doen.
Ademhalen zorgt ervoor dat zuurstof uiteindelijk in jouw bloed terechtkomt. Zuurstof zal worden getransporteerd naar jouw spiercellen. In de spiercel wordt het zuurstof gekoppeld aan vetten en koolhydraten welke vervolgens weer worden omgezet in ATP. Dat omzetten van koolhydraten en vetten als brandstof gebeurt dus in combinatie met zuurstof in de mitochondriën.
Hoe meer je van deze mitochondriën hebt hoe meer ATP er kan vrijkomen in je spieren. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat je het aantal mitochondriën in aantal kan verhogen door duurtraining en dat je deze mitochondriën sterker kan maken door de intensiteit van de training te verhogen.
Het leggen van een goede basis van trainingen op een lage intensiteit verhoogt dus het aantal energiefabriekjes (mitochondriën) in jouw spiercellen. Vervolgens kan je deze energiefabriekjes sterker maken door intensievere trainingen.
Resultaat zal zijn dat jij langer op een hoger tempo kan hardlopen omdat jij jouw lichaam zo hebt getraind dat je in staat bent om jouw lichaam te voorzien van voldoende energie om de gewenste inspanning te kunnen leveren.
Zal het daarom goed zijn om te periodiseren? Waarbij je in de eerste fase werkt aan het vergroten van jouw trainingsomvang om zo ook het aantal mitochondriën in jouw spiercellen te verhogen. Vervolgens neemt je trainingsomvang niet veel meer toe of zelf wat af maar verhoog je wel de intensiteit waarbij je nu dus weet dat je o.a. bezig bent met het sterker maken van je mitochondriën.
Omdat steeds meer omvang bij het hardlopen ook erg belastend is voor jouw lichaam kan het slim zijn om bijvoorbeeld te gaan racefietsen om extra mitochondriën aan te maken. Blijf er wel altijd aan denken dat je veel energie kan hebben en op een hoog tempo zou kunnen hardlopen maar dat jouw lichaam deze belasting wel aan moet kunnen.
Ga terug