Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een half jaar oud
Blog
Inspanning en je hart
Je hart is de motor van je lichaam. Met elke hartslag pomp je een bepaalde hoeveelheid zuurstofrijk bloed door je lichaam. In rust zo ongeveer rond de 5 liter bloed maar tijdens inspanning kan dit oplopen tot ongeveer 30 liter bloed per minuut.
Dit is uiteraard afhankelijk van jouw getraindheid. Maar als je er over nadenkt bijna ongelooflijk dat ons lichaam dat kan.
Tijdens het hardlopen leveren wij een bepaalde inspanning waarbij wij veel vragen van ons hart. De intensiteit van een training bepaald hoe hard ons hart moet werken. Om ons lichaam te voorzien van zuurstofrijk bloed en alle processen in ons lichaam goed te laten verlopen. Met als doel om voldoende energie te laten vrijkomen om de arbeid te verrichten die wij van ons lichaam vragen.
Af en toe lees je wel eens een bericht dat een hardloper is overleden tijdens het hardlopen. Zorgt hardlopen dan voor een grotere kans op een hartprobleem.
Hardlopen of welke ander vorm van sport waarbij de intensiteit verhoogd wordt en je hart harder moet werken zal risico’s met zich mee kunnen brengen. Uiteraard afhankelijk van wat er zich in jouw lichaam afspeelt. Ben je bijvoorbeeld erfelijk belast met bepaalde vormen van hartproblemen?
Over het algemeen zal regelmatig bewegen/sporten zoals hardlopen meer voordelen voor het hart opleveren dan nadelen. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat je weet wat je doet. Zeker als je bekend bent met hartproblematiek is het een must om met jouw cardioloog te bepalen op welke intensiteit het verstandig is om hard te lopen of te sporten.
Want naast dat sporten vaker voordelen oplevert dan nadelen is dat niet in alle gevallen zo. Zo kan sporten/hardlopen gevaarlijk zijn bij bepaalde hartproblemen.
En dat is precies de reden waarom wij een jaarlijkse keuring bij een sport medisch advies centrum (SMA/SMC) zo belangrijk vinden. Tijdens deze keuring zal er een ECG in rust gemaakt worden maar ook tijdens inspanning. Door dit jaarlijks te doen blijf jij goed in de gaten houden hoe je ervoor staat en mochten er zich op dat moment problemen voordoen dan is dat terug te zien op een ECG. Hierop kan je dan direct actie ondernemen en mogelijke grotere problemen voor zijn.
Dit hebben wij van dichtbij meegemaakt waardoor wij ons hier ook erg van bewust zijn en weten wat een sportkeuring voor jou zou kunnen betekenen.
Uiteraard begrijpen wij ook dat dit spannend kan zijn. Al is de test eigenlijk super interessant en leerzaam.
Toch hebben wij al enige tijd contact met SMC PLEMPER in Alkmaar. Dit om de drempel voor jullie te verlagen omdat wij dit heel erg belangrijk vinden. Want sporten/hardlopen is leuk maar het liefst wel met verstand. Klik hier om voor snel contact met SMC PLEMPER.
Ervaar jij weleens klachten tijdens het sporten. Merk je bijvoorbeeld een beklemmend gevoel rondom je borst of merk je dat je minder vermogen hebt dat anders neem dan altijd direct contact op met een dokter of cardioloog. Laat je onderzoeken en zorg dat je grotere problemen voor blijft.
Door regelmatig te sporten leer je jouw lichaam steeds beter kennen en merk je veranderingen sneller op.
Blijf hier dus zelf altijd alert op, raadpleeg een arts als je iets niet helemaal vertrouwd en doe jaarlijks een sportkeuring bij een SMA. Vaak worden deze keuringen geheel of in een gedeelte vergoed door je zorgverzekeraar.
Niet wachten maar gewoon doen!
Mocht je hartproblemen hebben geef het dan altijd aan bij een van onze trainers. Overleg altijd met je cardioloog wat je kan en mag doen en laat dit aan onze trainers weten. Overleg zo nodig een toestemmingsverklaring van de cardioloog, arts of huisarts.
En weet dat je altijd zelf verantwoordelijk bent en blijft over jouw gezondheid tijdens onze trainingen.
Lijst met verwijzingen
Ga terug