Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel een maand oud
Blog
Hardlopen, trainen, hartslag
Trainen is het verbeteren van je prestatievermogen. Ben jij niet bezig met het verbeteren van je prestatievermogen dan ben je aan het bewegen of je komt op de training om een bepaald niveau te behouden.
Dan is het misschien nog wel belangrijker om te weten op welke intensiteit je traint/beweegt. Want voordat je het weet vraag je erg veel van je lichaam door een te hoge intensiteit. Dat is overigens 1 keer per week helemaal net erg en misschien juist wel fijn. Maar een hoge intensiteit zorgt ook vaak voor meer belasting en langer herstel.
Dat wil je misschien wel voorkomen waardoor het fijn kan zijn om gebruik te maken van een hartslagmeter.
Naast het trainen om gezond en fit te blijven, is het trainen op hartslag ook een fijne manier om goed inzicht te krijgen op de intensiteit van al jouw trainingen. Want hoeveel tijd train je nu op een bepaalde intensiteit en wat wil je daarmee bereiken?
Om je prestatievermogen te verbeteren is het belangrijk dat je weet wat je doet. Dat kan doormiddel van gevoel maar dat is voor veel atleten nog best lastig. Want hoe bepaal je jouw grenzen als je denkt dat elke training moet voelen alsof je echt wat gedaan hebt.
Wij zien veel atleten die bijna 80 tot 100% in level 3 trainen. Een trainingslevel waar je ongeveer maar 15% hoeft te trainen van je totale trainingsomvang om je prestatievermogen te verbeteren. 70 % zit daaronder in level 4, 5 en 6 en 15% daarboven in level 2 en 1.
Bij The Athlete Club geven wij de trainingsintensiteit aan met levels zodat onze atleten weten op welke intensiteit zij moeten trainen. Deze levels moet steeds meer een gewoonte gaan worden waardoor je steeds beter zicht gaat krijgen op wat je doet. Bedoeld om al onze atleten ervan bewust te maken dat de intensiteit van een training belangrijk is.
Want als de intensiteit bij elke training net zo hoog is als bij een wedstrijd dan gaat er iets niet helemaal goed.
Het bepalen van je trainingslevels gebeurt vanuit je maximale hartslag. Je maximale hartslag kan je op verschillende manieren bepalen. De regel 220 min je leeftijd geeft daarbij de minst betrouwbare waarde. In mijn geval zou dat betekenen dat ik een max hartslag heb van 180 terwijl ik vorig jaar tijdens een wedstrijd met een gemiddelde hartslag liep van 192. Als ik dan uit zou gaan van 180 dan train ik dus veel te rustig.
Beter is het om je maximale hartslag te laten bepalen door een sportarts. Je stapt dan vaak op de fiets en trapt jezelf het ongans totdat je de sportarts wel kan wurgen. Je telt 10 slagen op bij de hartslag die je dan maximaal haalt op de fiets.
Naast het bepalen van je maximale hartslag raden wij een Sportmedische keuring, aan om dit jaarlijks te doen. Een sportarts kan veel informatie halen uit deze test met name informatie over de conditie van je hart. Eigenlijk een must voor elke hardloper. Recreant of topper!
Ook is het mogelijk om je maximale hartslag te laten bepalen bij TopFitTest in Obdam, Hilco bepaald aan de hand van een adem-gas analyse wat jouw omslagpunt is en van daaruit berekenen we dan jouw maximale hartslag bij benadering. Deze test proberen we met Hilco steeds verder te verbeteren zodat we steeds dichter bij jouw maximale hartslag komen om steeds nauwkeuriger te kunnen trainen aan de hand van onze trainingslevels. Deze levels zijn overigens gebaseerd op de Zoladzmethode.
Wil je hier meer over weten? Binnenkort organiseren wij een Zoom meeting waarin wij al jouw vragen gaan beantwoorden die jij hebt over het trainen op hartslag. Weten wij het antwoord niet? Dan zoeken wij dit op en schrijven hier snel weer een blog over.
Want dat is het doel en opzet van ons Running News. Onze trainers worden op die manier aangezet tot het opdoen van kennis en produceren van teksten. Bedoeld om jou te voorzien van de beste informatie.
Lijst met verwijzingen
Ga terug