Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Hardlopen en vetverbranding
Regelmatig komen hardlopers met vragen over wat de ideale snelheid of intensiteit is waarmee het snelste vet wordt aangesproken als energiebron. Hierdoor zou je je vetpercentage sneller kunnen verlagen.
Het klopt inderdaad dat onze beweging wordt voorzien van energie door verschillende energiesystemen.
Een snelle sprint gebruikt een ander potje energie dan een lange langzame duurloop. Zelf kan je dat ook merken dat als je een snelle sprint zou trekken je dat natuurlijk niet lang vol kan houden. Je potje energie raakt op. Terwijl als je gaat wandelen het prima lukt om dit lang vol te houden.
In de praktijk zijn er zoveel processen in ons lichaam die tegelijkertijd samenwerken om ons lichaam te voorzien van energie dat we eigenlijk niet kunnen spreken over de beste manier om vet kwijt te raken.
Er wordt gesproken over lange langzame duurlopen maar ook over HIIT (High Intensity Interval Training). Beide hebben ze een effect op onze vetstofwisseling. Bij de lange langzame duurlopen zal uiteindelijk de vetstofwisseling optimaal gaan functioneren maar daarvoor moet je wel hele lange rustige duurlopen maken een aantal keer per week om daadwerkelijk effect te gaan zien op jouw vetpercentage.

Lange duurlopen

Tijdens het trainen voor een marathon waarbij je veel kilometers maakt zal je in week 10 of 12 van het trainingsschema gaan merken dat het effect gaat hebben op jouw vetpercentage. Maar daarvoor moet je dus al heel wat kilometers gemaakt hebben. Daarbij moet jouw lichaam al deze kilometers wel aankunnen. De kans op een blessure is natuurlijk groot als je niet belastbaar genoeg bent.
Tevens is het een feit dat als je meer traint je lichaam ook gaat vragen om meer energie waardoor je vaak onbewust meer gaat eten. Hierdoor blijft je gewicht vaak gelijk omdat wat je extra verbrandt je ook weer aan energie binnenkrijgt door meer te eten.

HIIT

HIIT trainingen zijn effectief omdat je in korte tijd op een maximale intensiteit gaat trainen. Ook hiervoor geldt dat je een gezond lichaam moet hebben om deze zware belasting aan te kunnen. Onderzoek laat zien dat door deze korte training op maximale intensiteit zorgt voor een after-burn effect. Je lichaam blijft ook na de training, als je alweer bent uitgerust, nog extra kcal verbranden.

De key is wat je eet

Hoe je het ook went of keert…. Trainen draagt bij aan het verhogen van je verbranding en je verbruikt dus meer energie wat uiteindelijk tot gewichtsverlies kan zorgen. Doordat je traint heb je vaak het idee of gevoel, soms bewust soms onbewust dat je meer kan eten en gaat het effect van de training (wat betreft je gewicht) verloren.
Feit blijft dat je moet zorgen voor een negatieve energiebalans om daadwerkelijk gewicht te verliezen. Er moet meer energie uit dan erin. Simpel toch!

Dit lukt alleen doordat je niet teveel eet!

Waarbij je moet kiezen voor gezonde producten (verse groente, noten, vis, gevogelte, ei, en een beetje fruit) en hoog in eiwitten (ei, noten, vis, gevogelte) omdat je veel traint en je daarbij je lichaam helpt om de spierschade die je tijdens de trainingen oploopt te herstellen.

Klinkt simpel toch?

Maar dat is het vaak niet omdat de mens ruim 90% van alle keuzes die gemaakt worden onbewust automatisch doet.
Waarbij wij vaak onbewust of bewust worden beïnvloed door hoe je bent opgevoed/opgegroeid, in welke leefomgeving je woont, wie je vrienden zijn en door reclames op tv. Emoties. Etc. etc.
Wij hebben patronen die ons gemaakt hebben waar wij nu staan en als je dat zou willen veranderen moet je dus heel bewust deze patronen doorbreken. Dat kan eenvoudig door je vanaf nu bewust te zijn dat je onbewust automatisch keuzes maakt, de hele dag door.

Accepteer dat en denk niet dat dat voor jou niet geldt.

Stuur dit, door nieuwe bewuste keuzes/patronen, die als je het maar lang genoeg vol houdt onbewust verandering gaat opleveren.
Hieronder een paar acties die je zou kunnen maken om je patronen te doorbreken.
Je auto verder weg te zetten van je huis of op je werk.
Omring je door mensen die gezond leven en gezondere keuzes maken dan jij nu doet.
Doe boodschappen via het internet bij Albert Heijn, Jumbo, of Picnic en bestel een half uur nadat je gegeten hebt. Sluit na het bestellen van je boodschappen altijd af met 20 minuten stevig wandelen. Hierdoor weet je zeker dat je geen impuls aankopen doet en dat je alleen hetgeen koopt wat jij echt nodig hebt. Goed voor je portemonnee en voor je lichaam. Je gesjok door de supermarkt vervang je door daarna even 20 minuten in een stevig tempo te wandelen.
En zo zijn er natuurlijk legio manieren te bedenken om actiever te leven en automatisch onbewust je keuzes te beïnvloeden.
Waarschijnlijk merk je direct verzet bij jezelf. “Ja maar dat ga ik niet doen hoor ik wil wel zelf boodschappen blijven doen, dan beweeg ik toch ook.” “Ik wil zelf kiezen wat ik nodig heb en heb een vast rondje in de supermarkt.”
Vraag jezelf dan eens af of jij degene bent die dat bepaald of dat je automatisch gestuurd wordt door de slimme marketeers die precies weten hoe ons brein werkt.

Hoe graag wil jij veranderen?

Wil je een betere atleet worden? Wil je gewicht kwijtraken?
Zorg ervoor dat je een duidelijk doel voor jezelf hebt en maak dat doel concreet door het specifiek en meetbaar te maken. Focus je daarbij op alle zaken die dit doel haalbaar maken en buig je oude patronen om naar nieuwe. Ga je angsten aan en ga pijn niet uit de weg. Krijg controle over wie jij wil zijn.

Just do it.

Wil jij hier hulp bij maak dan een afspraak met Heidi van www.voedz.nl
Ga terug