Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Wedstrijd tips
Regelmatig zijn hardlopers van onze hardloopgroep te vinden op wedstrijden. Van de Dam tot Damloop, de Roele de Vries Cross of een kermisloop in de omgeving. Hardlopers van hardloopgroep The Athlete club zijn overal te vinden. Maar waar moet je nu allemaal aan denken als je een wedstrijd gaat hardlopen.

Voorbereiding

Alles valt of staat met een goede voorbereiding. Al weken of maanden ben je bezig met trainingen die gericht zijn op een goede prestatie tijdens de aankomende wedstrijd. Hierbij is het erg belangrijk dat je beseft dat de reis (trainingen) naar de wedstrijd toe net zo mooi kan zijn als de bestemming (wedstrijd). Vergeet dus onderweg niet te genieten van alles wat er op je pad komt. Schrijf je tevens ruim van te voren in als dat mogelijk is of ga op tijd naar de wedstrijdlocatie om je daar in te schrijven. Dit zorgt ervoor dat je geen stress of spanning ervaart of je nog wel op tijd bent etc.

Dag voor de wedstrijd

Zorg dat je de dag voor de wedstrijd even de tijd neemt om jezelf specifiek voor te bereiden. Check de exacte locatie waar je moet starten, eventueel de locatie waar je het startnummer moet halen. Zijn er ruimtes waar je kan omkleden of je spullen moet inleveren. Bekijk even hoe je naar het evenement toe moet rijden en waar je kan parkeren. Hoe lang duurt de reis naar de wedstrijd, hoe laat is de start, hoeveel tijd heb ik nodig voor een warming-up en ophalen van het startnummer en hoe laat moet ik dan vertrekken van huis. Bedenk ook even of je jezelf nog moet omkleden voordat de wedstrijd start en of je jouw startnummer nog moet opspelden. Vergeet dan ook geen speldjes! Leg je hardloopkleding incl. Hardloopschoenen alvast klaar zodat je hier op de wedstrijddag niet naar hoeft te zoeken. Vergeet ook niet je sporthorloge goed op te laden en klaar te leggen. Oftewel zie de wedstrijddag even voor je zodat je goed voorbereid bent.

De wedstrijddag

Je hebt jezelf gister goed voorbereid en hoeft dus eigenlijk nergens meer echt lang over na te denken. Je focus kan dus helemaal op de wedstrijd gericht zijn. Je hebt de wekker op tijd gezet zodat je ontspannen kan ontbijten (2 uur voor de wedstrijd, niets meer eten/drinken). Lekker douchen (koud afdouchen) en je sporttenue aantrekken. Als je het startnummer al in huis hebt kan je deze direct opspelden. Maar waarschijnlijk heb je dat gisteravond al gedaan. Je checkt op google maps (of van A naar beter) nog even de route om te kijken of er geen vertragingen zijn op de weg en vertrekt vervolgens ruim op tijd naar de wedstrijd. Zorg voor een goede warming-up en plan deze zo dat je na de warming-up bijna direct kan starten. Oftewel als je weet dat de start om 12:00 uur is begin dan zo rond 11:40/11:45 met een warming-up en eindig met 3 korte (80 mtr) sprintjes zodat je hartslag al flink hoog is voordat je start. Snelle lopers doen dit vaak voor de startstreep zodat ze na de warming-up richting de start lopen en zo vooraan staan bij de start. Je bent nu helemaal klaar voor een top wedstrijd. O ja en vergeet niet te genieten!!
Ga terug